Min fremtid

Mit fremtidige budget


Jeg har lavet er budget der tager afsæt i de næste par år af mit liv.

I mit budget vil jeg have 644 kroner til overs hver måned.


Min fremtid i billeder


Sociale mål

Om 10 år er jeg 26 år.

Jeg forestiller mig, at jeg har fået en masse nye gode venner, men stadig holder kontakten med de gamle. Jeg er stadig et familiemenneske, og nyder at tilbringe tid med mine forældre. Jeg håber da, at jeg har en kæreste, men frygter ikke hvis jeg ikke har, da meget af livet stadig ligger foran mig i den alder. Jeg forventer ikke at have børn.

Jeg både ved og håber, at mine synspunkter og prioriteter har ændret sig. Når man bliver ældre vil man fokusere på andre ting, end man gør som 16-årig, især fordi man er blevet voksen, gået ud af gymnasiet og har fundet andre ting der betyder noget for en.

Klimaforandringer

Det findes der mange teorier om hvad der vil ske med klimaet, men fakta er: Ingen ved det med sikkerhed...

Alt tyder jo på, at vi i Norden får mere markant vejr, kraftige storme, mere nedbør og så videre.

Man  vil jo nok bliver tvunget over i det som man mener er klima venlige valg, ved hjælp af afgifter og lignende.

Ved hjælp af skatter og afgifter vil befolkningen mere eller mindre blive tvunget til at overgå til den grønne omstilling for eksempel med de lavere afgifter på EL biler, lavere moms kommer nok også i fremtiden på grøntsager.

Der vil nok også komme ændring i spisevaner, kød vil fortsat blive dyrere for at få befolkningen til at spise mere venligt for klimaet i form af mere grønt.

Bidrag til samfundet

Det er et meget stort spørgsmål.

Et kontroversielt svar ville jo være:

Hvis jeg tager en uddannelse, får et meningsfuldt job og tjener penge, så jeg kan forsørge mig selv, og min familie, og oven i det betaler skat og afgifter, så bidrager jeg med mere end de "Gretha Thunberg" typer, der lever af samfundets penge og demonstrerer.


Uddannelses- og jobdrømme

Jeg drømmer lige nu om at blive journalist.


Vejen til at blive en dygtig journalist er kompleks og kræver en kombination af uddannelse, færdigheder og personlige kvaliteter. 

Der byder sig flere forskellige jobmuligheder og mange veje for at komme dertil, blandt andet TV-produktion, krigskorrespondent, PR-medarbejder i større firmaer og så videre.

Men jeg ved, at jeg elsker ord, og derfor ser jeg en lys fremtid for journalist-vejen.

Jeg ved, at jeg efter sommer skal på en STX og derefter er de fleste døre åbne. Der er flere veje til at blive uddannet som journalist, de mest almindelige veje at gå, er via Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Århus eller via en journalistuddannelse på Syddansk Universitet (SDU) i Odense eller Roskilde Universitet (RUC).


Jeg har endnu ikke besluttet mig for hvilken vej jeg vil gå, hvis jeg til den tid stadig vil være journalist.

 Sportslige mål

Jeg drømmer om på et tidspunkt at komme på podiet til et EM eller VM igen.

Jeg vil komme der til blive ved med at tage til træning, samt løbetræne.

Jeg har desuden overvejet at finde et fitnesscenter jeg kan melde mig ind i, måske med en veninde.

Jeg vil opretholde mit gå-på mod, og jeg ved, at når jeg sætter mig for noget, gør jeg det, også selvom det bliver hårdt, også selvom det muligvis kræver blod, sved og tårer.

Personlige mål

Jeg tror, at jeg om 10 år vil værdsætte at jeg altid har gjort mit bedste og højst sandsynlig stadig gør det. 

Jeg har i skolen altid gjort mit bedste for at suge mest muligt viden til mig, for at gøre fremtiden "nemmere". Jeg har nok i nogens verden været det man kalder en "stræber", men det ser jeg intet dårligt i, jeg stræber for den bedste fremtid for mig selv, og så jeg en dag kan sige at jeg er stolt af mig selv, min familie, mit job og mine venner. 


Jeg tror også mit fremtidige jeg, vil takke mig for ikke at være den type der har en masse overfladiske venner, men få meget tætte. Det gør nemlig, at jeg får flest mulige med mig, som faktisk betyder noget for mig, og som jeg betyder noget for.


Om 10 år, vil jeg også værdsætte, at jeg ikke behøver at være ligesom alle andre, men faktisk har turde (og tør) at gå imod strømmen. Jeg har ikke et behov for at passe ind, for hvis jeg ikke passer ind ved at være mig selv, hvem passer jeg så ind som og hvem skulle jeg være i stedet for? Det er da i hvertfald dumt at skulle være andre.


Jeg tror faktisk også, at jeg om 10 år vil værdsætte, at jeg er god til både at gennemskue problematikker og udfordringer samt mennesker.

Jeg er god til at se et problem og derefter gøre noget ved det, ligesom jeg med mennesker er god til at mærke om de lyver over for mig, eller prøver at "dække" over noget.  Hvis jeg føler der er nogen der lyver for mig, siger jeg oftes ikke noget til dem, men stoler ikke på samme måde på dem som førhen. Herefter er det som om jeg tæller antallet af gange jeg føler at jeg bliver snydt, og når jeg så har fået nok er jeg god til at trække mig. Det gør også at jeg ved jeg kan stole på dem jeg lader komme nær. 

Det resulterer så dog ofte i, at jeg kan være meget dømmende, og hvis en person forsøger enten at lyve for mig eller hvis jeg føler at jeg bliver snydt, mister jeg tilliden til dem, og ser meget hurtigt rødt.

Jeg er dog et meget omsorgsfuldt menneske overfor de personer der er omsorgsfulde overfor mig.

Foredrag

Peter Bang - Manden med arret

Resume

Peter Bang også kaldt Manden Med Arret holdt foredrag for ESAD. Han fortalte, at han havde været afhængig af alle former for stoffer og alkohol, men nu var på den anden side af det, og var kommet for at fortælle os om hans valg der førte ham ned af den "forkerte" vej, og hvilke valg han ville anbefalede os ikke at tage.

Bang har haft en meget svær barndom uden kærlighed og omsorg, hvor knyttede næver og blod var svaret til alle problemer. Familien var styret af faren, som lærte dem at fejl skulle bankes væk. Peter Bang fortæller, at faren havde en hjemmebygget bar i huset og allerede i otteårsalderen begyndte Bang at benytte den, da det at føle svigt fra familie ramte meget hårdt og Bang fik et behov for at få følelsen af at være en outsider væk ved ar blive bedøvet af promillen.

I skolen lavede Bang ballade fordi han havde gerne ville blive set og hørt, hvilket manglede hjemmefra. 

Manden Med Arret ville som 9-årig tjene penge, og tilbød derfor ældre mennesker at skovle sne for dem, en dag hjælper Bang en ældre mand. Manden er sød overfor ham og tilbyder ham både saftevand og mad, Bang er glad, for han føler endelig han har en ven, en der erkender ham, men det viser sig at være manipulation, og inden længe bliver Bang udsat for overgreb og misbrug, selvom bang både skriger, græder og bløder, stopper manden ikke. Den lille 9-årige dreng forstår det ikke, men efter overgrebet bliver manden sød og Bangs ven igen, samt giver ham 700 kroner. Bang har brug for pengene af flere grunde blandt andet alkoholen, samt den lokale spillemaskine Bang søger respekt igennem, derfor vælger han at gøre det til en rutine, tage hjem til manden, blive misbrugt, og få 700 kroner. Bang bliver misbrug i 2 år, før han indser det ikke er godt. Bang laver en aftale med sig selv, ingen skal nogensinde tæske Bang uden konsekvenser og Bang skal aldrig vende ryggen til en kamp, så næste dag da Peter Bangs mobber (10-klasses elev) skal til at mobbe, tæsker Bang ham, det giver ham respekt, en følelse han ikke har følt før, men som han godt kan lide. Så som 16-årig tæskede Bang sin far:

"Jeg er ikke stolt af at sige det, men jeg sønder bankede min egen far" - Peter Bang.

Som 12-13 årig begyndte han med Hash, som 13-14 årig piller og som 15-16 årig småpusher.

Bang bliver smidt ud hjemmefra og får et værelse på dispensation som 17 årig, han sælger mere og mere, men bliver smidt ud fra dispensation på grund af fravær på uddannelse. 

Først går det godt, han tjener millioner af kroner, og har både Yacht, bil, motorcykel og hus, men pludselig går det ned af bakke og han ender i bandemiljø.

Han har en lang række kærester, men hver gang de spørger ham, om han ikke kan give dem lidt kærlighed, tror han de mener sex, da han aldrig har vidst hvad kærlighed var.

Bang kommer i en voldsom slåskamp, hvor "modstanderen" pludselig trækker en kniv, men Bang husker aftalen han har lavet med sig selv, aldrig vende ryggen til en modstander, og han bliver derfor ved med at kæmpe, modstanderen rammer Bang over kinden, herfra navnet Manden Med Arret.

Bang kommer i fængsel op til flere gange, han lyver for alle og brænder derfor alle hans broer. Han prøver flere gange at søge døgnbehandling, men kan ikke være ærlig og får derfor tilbagefald hver gang.

Så en dag bryder han alle værdier, da han stjæler fra en gammel dame:

"Undskyld for det her" *stjæler pungen* "Undskyld mange gange" - Peter Bang

Damen melder ham selvfølgelig, men da han møder op i retten vil damen ikke være sur på Bang:

"Hun havde medlidenhed, hun sagde, at hun kunne se at jeg havde det virkelig dårligt med det" - Peter Bang.

Det var en hel ny følelse for Bang, han ville bare gerne have, at damen skulle være sur og slå, men det var hun ikke, det gav Bang dårlig samvittighed og han begyndte derfor at hjælpe gamle damer med deres haver.

"De sagde alle, at jeg var sådan et godt menneske, men hver gang jeg forklarede dem, at jeg ikke var for jeg havde stjålet fra en dame, ville de ikke dømme mig for det" - Peter Bang.

Bang tager igen på behandling, denne gang virker det for Bang er begyndt at se  Louise (en tidligere ex-kæreste), som har fået Bang til at være ærlig og han holder sig clean. Louise har før haft Cancer, men nu er det vendt tilbage, Bang lover at blive ved Louises side, og da Louise skal vælge mellem ny medicin eller operation, foreslår Bang medicin, og det gør hun derfor. 

"Der går ikke lang tid før jeg får et opkald fra hendes far der fortæller at Louise er død, hun kunne ikke tåle den nye medicin.... Jeg troede ikke på det, men syv dage senere begravede jeg Louise" - Peter Bang.

Peter kunne ikke klare det og vender tilbage til stofferne, han var ligeglad om han skulle dø, han havde ingen tilbage, han havde brændt alle broer til familie og "vennerne" var døde af stoffer. Bang tager flere gang overdosiser og er flere gange død men blevet genoplivet igen.

"Jeg blev sur på hospitalerne når de genoplivede mig, for jeg var ligeglad, jeg ville bare gerne dø" - Peter Bang.

Peter starter igen op på behandling, men denne gang foreslår kommunen at han skal på døgnbehandling.

"Der var en meget lille chance for at komme på døgnbehandling, og langt de fleste bliver afviste når de søger det, men jeg satte mig ned og skrev to sider om hvad jeg drømte om at kunne og ville gøre hvis jeg fik døgnbehandling" - Peter Bang.

Dagen han skal have svar på om han har fået afslag eller ej, har han pakket hele sin lejlighed ned og skrevet afskedsbreve til alle, han ville tage livet af sig selv, hvis ikke han blev accepteret. Men heldet er med ham, og han får muligheden for at starte på ny.

Nu arbejder han med at hjælpe andre afhængige og pårørende, og han holder foredrag til andre.Beskrivelse af Peter Bang. 

Hvordan ser han ud, hvad udstråler han og

hvilken type ville du kategorisere ham som, hvis du så ham på gaden?

Hvis jeg mødte Peter Bang på gaden, ville jeg ikke tænke han var typen der havde været ude i hårdt miljø og oplevet traumer. Peter udstråler en glæde for livet, og spreder et ægte ønske for at det går andre mennesker godt. Han har humor. Jeg lagde ikke mærke til hans ar. Han klædte sig pænt. 

Hvilke punkter i foredraget gjorde størst indtryk på dig?

Peter havde mange gode pointer i hans foredrag, men nogle af de ting der gjorde mest indtryk på mig var blandt andet, da Peter fortæller at "identitet sker indvendigt og ikke udvendigt". For det er virkelig rigtigt, det er lige meget hvad der er udenpå, hvis det indeni er godt.


Da Peter strækker armene ud i luften og sårbart siger:

"Det her er mig, take it or leave it" - Peter Bang.

Han så virkelig sårbar ud, og man kunne mærke, at det virkelig betød meget for ham at sige det. Da Peter siger:

"Jeg har været forkert i så mange år, for at tænke at jeg var forkert, når jeg slet ikke var forkert" [...] "Der er så mange normale mennesker, der har vist mig, at de følelser jeg altid har følt mig forkert for at have, er ganske normale" - Peter Bang.

Jeg tror alle mennesker kan være enige i, at man nogle gange kan føle noget, uden at vide hvorfor, og at det, at Peter har følt at det var forkert, synes jeg siger meget om ham.


Hvilke tanker satte foredraget i gang hos dig om, hvordan et menneskeliv kan udvikle sig? 

Et enkelt valg kan ændre alt ved en person. Peter Bang var et enkelt valg fra at begå selvmord, men han var "heldig", og står nu som en ny mand med et nyt liv.

Peter læste nogle opgaver op, som han havde lavet til behandling, han skrev virkelig flot, og det satte et stort præg hos mig, at en mand der har boet på gaden, kan lave et virkelig godt foredrag, og desuden have udgivet to bøger! Dem man ser på gaden, kan have lige så meget på hjerte som resten af os, men bare taget nogle dårlige valg, der har ført dem den forkerte vej.

Peter Bang fortalte mange flere spændene ting, som jeg ikke har skrevet ned, men som jeg helt klart vil huske.Hvilket budskab vil Peter Bang gerne ud med i sit foredrag?

Peter Bang startede med at sige, at vi kunne se ham som en ven. Jeg tror, Peters budskab var, at selvom man virkelig er på dybt vand, er der altid håb, og at man ikke må give op, selvom alt virker fortabt. Peters budskab var også, at man ikke skal dømme ud fra udseende, for selvom man klæder sig i sort og går på "gangstermåden", har man stadig følelser, og man græder også.

Hans budskab var selvfølgelig også, at man ikke skal tage stoffer eller blive afhængig af alkohol.