Skab en god vane

Din nye gode vane

Jeg har bestemt mig for at få en ny god vane, men inden jeg fortæller om den, vil jeg fortælle hvad en vane er. I Den Danske Ordbog står en vane forklaret som følgende: "adfærd eller handlemåde som en person, ofte ubevidst, har tillært sig ved stadig gentagelse og derfor kan have svært ved at ændre".

Jeg har valgt at min vane skal være, at jeg hver dag skal strække ud i mindst 10 minutter, dog helst længere tid. Jeg vil se, hvor god jeg er til at sætte mig for noget, og så gøre det.

Vanen er en fordel for mig, fordi man i karate skal være rimelig smidig. Jeg tror, jeg vil være god til at "holde" vanen, da jeg i lang tid har tænkt på at blive mere smidig, og dette derfor er en oplagt mulighed.


Jeg ønsker, at kunne udføre disse udstræk på et tidspunkt i forløbet:

Sit and reach

Spagat

Stå på hovedet - spagat

Stand and reach

Tiny Domino

En "Tiny Domino" er det der sætter gang i forløbet. Det der får mig igang og det der får mig til at blive ved.

Min "Tiny Domino" skal være at starte ud med at strække i 10 minutter, jeg kan derfor senere i forløbet strække mere og mere. 


Min "Tiny Domino" kan på længere sigt sætte gang i en selvforstærkende dominoeffekt, da jeg vil kunne se et resultat i at blive mere smidig, og jeg vil derfor naturligt gerne strækkere oftere og oftere, så jeg kan blive mere og mere smidig. Jeg synes denne vane er en god start, da jeg kan gøre det flere gange i løbet af dagen. Når jeg sidder med min telefon, kan jeg lige så godt strække ud imens.

 Mit mål i sidste ende er at jeg får "vendt" min rutine om, så den tid jeg bruger på sociale medier i løbet af en dag, er den tid jeg i stedet for bruger på at strække ud.

Plan

Jeg vil gribe min nye vanen an, ved at hente en app. Appen hedder "Stretching Exercises", og den gør det muligt at indgå i et forløb. Man vælger selv perioden, og så danner den et skema. Den sender dig notifikationer når du skal strække ud, og det bliver derfor svære at glemme.

Det vil i perioden blive lettere, fordi jeg vil give mig selv stjerner mellem 0-5. De dage jeg strækker mere/bedre ud, får jeg flere stjerne. Dette vil motivere mig til at blive ved.

Et skema kan blandt andet se sådan ud:

Mandag: 18.00-18.30 udstræk

Tirsdag: 20.00-20.20 udstræk

Onsdag: 08.00-09.00 udstræk

Torsdag: 17.15-17.30 udstræk

Fredag: 21.00-21.15 udstræk

Lørdag: 11.00-12.00 udstræk

Søndag: 13.00-13.15 udstræk

Fremtiden

Sportsmæssigt vil denne vane påvirke, at jeg vil have det lettere ved blandt andet spark i karate. Sparkene vil blive højere og mere eksplosive. 

Jeg vil have det lettere i løbet af mit liv, hvis jeg holder min smidighed, og jeg vil forhåbentlig selv kunne tage sokker på, uden hjælp, i længere tid i mit liv.

Min allieret

Jeg har valgt at min allierede er Asha. Asha går også til karate, og hun vil derfor også kunne udvikle sig. Ashas eget mål er at tage i styrkecenteret 3 gange om ugen, her vil jeg tage med hende, så vi sammen kan strække ud efterfølgende. 

Asha har, ligesom mig, meget viljestyrke og giver ikke op, vi vil derfor kunne trække hinanden op, på de dage vi er dovne, og ikke er i humør til at strække ud.

Asha er en af mine tætte venner, og vi kan derfor få udstrækningen til at blive sjovt, i stedet for en irriterende "tjans", der skal klares i løbet af dagen. Vi kan blandt andet spille kort eller tale om hvordan dagen har været, imens vi strækker ud.

Belønning

Jeg vil den første gang jeg strækker ud måle hvor langt jeg kommer ved hvert øvelse. Jeg vil derefter en gang om ugen måle hvor langt jeg har rykket mig, antallet af centimeter jeg er flyttet, er antallet af stjerner jeg får langt oveni.

Når jeg har 200 stjerner, må jeg købe en ting jeg ønsker mig.


Indtil videre er jeg startet godt på vanen, og har i løbet af denne projektuge strækt ud.