Kost

Oplægget

Her finder du et kort skriv som genfortæller oplægget af køkkendamerne, Katrine og Pernille.


Sund mad er blandt andet mad med ikke for mange kalorier i, dog findes der er både gode og dårlige kalorier. Tomme kalorier er de dårlige kalorier, disse kalorier kan blandt andet findes i chokolade, kage, chips, slik, sodavand, vin og øl. 


Det er vigtigt at man har en varieret kost.


Man ser ofte på sociale medier at grønsager er den vigtigste del af kosten, dette er dog ikke korrekt, grønsager er vigtige, men man har i studier fundet ud af, at det ikke er sundt i for stor en mængde. Alt kost handler om mængde, variation og sammenhæng. Grønsager er ikke sunde i for stor en mængde, ligesom sukker ikke er usundt, hvis man holder sig i det minimale.


Sukker er ikke årsagen til fedmeepidemien, det er mængden af det man spiser der bestemmer om man tager på eller ej.


Fødevarerstyrelsen anbefaler, at man spiser 600 g. grøntsager og frugter om dagen.


Vidste du?:

Overvægtige personer spiser relativt mindre sukker end slanke personer

Sukker feder ikke, kalorieoverskud gør

Man kan tabe sig selvom man spiser meget sukker

Sukker feder halvt så meget som fedt.

Sukker er ikke afhængighedsskabende, det er vanen



Det er vigtigt at man i sin kost får proteiner. Proteiner kan komme fra blandt andet kød, bælgfrugter, æg, brød, mælk og ost.




Næringsstoffer


Der findes to former for næringstoffer:

Mikronæringsstoffer: vitaminer og mineraler. Både vitaminer og mineraler er livsnødvendige stoffer, som kroppen ikke selv kan danne, og skal derfor tilføjes igennem kosten. Mikronæringsstofferne indeholder ikke energi, men er nødvendige for kroppens funktioner.


Makronæringstoffer: fedt, kulhydrater og proteiner. De opbygger og vedligeholder muskler, hormoner, organer, enzymer og blod.

 

 



Det bedste du kan gøre, hvis du vil leve sundere, er at følge fødevarerstyrelsens officielle kostråd:




Men husk altid: Der er ikke noget rigtigt og forkert inden for mad.

 


 

 

Et citat Katrine viste, som særligt hang ved hos mig, var følgene:

 

"Alt med måde, ikke for meget af noget."


Inden for mad skal man huske at der ikke er noget der er decideret usundt, det handler om mængde. Alt med måde.

Refleksioner

Jeg vil selv mene mine kostvaner er okay. Jeg er ikke kræsen, og spiser derfor varieret. Jeg spiser slik, men ikke for meget. Jeg slukker tørsten i vand og og spiser ofte frugt.

Hvis jeg skal lave en ændring i mine kostvaner, bør det være at skrue ned for kødet. Jeg spiser for meget kød, i forhold til kostrådene som siger 350 g. pr. uge. Dog har jeg efter at være startet på efterskole spist mindre kød, end jeg gjorde førhen.


Der findes forskellige former for "mad tallerkener", dem kan du læse nærmere om her under:

Y-tallerkenen

Normalbefolkningen, lavt-normalt aktivitetsniveau med under 1-1½ times træning per dag.

2/5 af tallerkenen fyldes med kulhydratrige fødevarer, 2/5 med grøntsager og 1/5 med en proteiner.



T-tallerkenen

For normalbefolkningen, lavt-moderat aktivitetsniveau, og vægttab.

1/2 tallerken frugt og grønt, 1/4 tallerken kulhydrat og 1/4 tallerken protein.


E-tallerkenen

Team Danmark fortæller, at når man træner hårdt i 1½-2 timer eller mere om dagen, er behovet for kulhydrater stort.

Team Danmark kalder deres tallerkenmodel for elitemodel. Fordelingen på tallerkenen bør være ½ tallerken med kulhydratrige fødevarer, 1/4 tallerken med en god proteinkilde og 1/4 tallerken med grøntsager.