Sports- og skadesanalyse

Skader i min sport

Information

På denne side finder du information om de mest almindelige skader, der kan opstå i især karate, samt råd om hvordan du håndterer dem.

I karate ser man ofte skader som eksempelvis overbelastningsskader i knæ, forstuvning af anklen, brud på ribben, skade i skulder, femoroaceabular impingement (hofteindeklemningssyndrom), Morbus Sinding-Larsen- Johansson (ondt i knæet).

Studier viser, at knap 30 % af karateudøver pådrager sig en skade i løbet af et års traditionel træning. Over 50 % af disse skader er blå mærker, cirka 25 % er forstuvninger/fiberskader og et mindre antal er mavepustere og brud. Skaderne er lokaliseret på underkroppen 35 %, armene 29 %, hovedet 26 % og overkroppen 10 %. 

31 % af skaderne fører til træningsfravær på 8-30 dage.

Overbelastningsskader i knæ

Overbelastningsskader i knæ

Der er mange strukturer, der kan blive overbelastet omkring knæet. De typiske årsager til en overbelastningsskade i knæet er:

Springerknæ

Løberknæ

Overbelastning af muskler og sener

Slimsækkebetændelse

Patellofemorale

Pes Anserius Tendinit

Springerknæ

Et springerknæ betyder, at der er en betændelse i senen. Patellasenen sidder på forsiden af knæet og hæfter under knæskallen. Et springerknæ opstår typisk som følge af gentagne bøj og stræk af knæet.


"Et springerknæ rammer typisk idrætsfolk, som udfører gentagne kraftfulde knæstrækkende bevægelser, hurtige retningsskift eller eksplosive bevægelser." - Aleris.dk


Dette er også grunden til at mange karatefolk får overbelastede knæ. Vi laver mange hurtige retningsskift og eksplosive bevægelser.


Generne skyldes, at der kommer for stor belastning på senen og overgangen til knoglen. Herved kommer der mikroskopiske overrivninger i den sene, der går fra knæskallen og ned på skinnebenet. Skaden opstår som regel helt tæt på knæskallen, og det føles ofte, som om smerten sidder på den nederste kant af knæskallen.Ofte opstår disse type overbelastningskader ved, at knæet har været udsat for uvante belastninger, eller at man er utrænet. Hos veltrænede sportsudøvere er overbelastninger dog heller ikke sjældne, og her opstår de typisk som et resultat af gentagende overbelastning eller fejlbelastning af knæet.


I forbindelse med karate ses overbelastning i knæet ofte, da vi repeterer de samme øvelser flere gange i træk. Desuden er vi tit i dybe stillinger, som kræver at man spænder i knæet på den korrekte måde, hvis man ikke spænder korrekt, kan det føre til en overbelastning. Man skal i karate ofte "vride" i knæene.

De fleste oplever en bedring af deres smerter og symptomer efter et par uger, hvor knæet aflastes. 

De bedste råd er at følge "Peace And Love" reglen, men da det er en overbelastningsskade, skal man kun følge "Love":

L for load

Mekanisk belastning er nødvendigt i helingsprocessen af alle overbelastselsesskader.

Man skal udføre passende øvelser, så snart symptomerne tillader det. Man skal stadig være opmærksom på smerte og hævelse.


O for optimism

Ens tanker, indstilling og overbevisninger har en stor betydning for helingsprocessen. Hvis man er positiv i forhold til ens genoptræning, er der statistikker der viser man vil komme sig hurtigere, fremfor hvis man er pessimistisk.


V for vascularisation

Vaskularisering, betyder blodgennemstrømning, og er vigtigt i forhold til at fremme helingsprocessen. Smertefri træning skal introduceres så hurtigt som muligt for at hjælpe helingen på vej og bevare kapaciteten af vævet.


E for exercise

Specifik træning kan mindske gener efter en skade og kan forebygge nye skader i samme område. Det er bevist at træningsprogrammer kan reducere risikoen for skader.


Hvis du har været så uheldig, at få et overbelastet knæ, finder du her et træningspas produceret af Maise Jensen, der kan være med til at genoptræne knæet.


Brækket ribben

Brækket ribben

Et brækket ribben opstår typisk i situationer som eksempelvis trafikuheld, fald mod bordkant eller slag i siden fra en albue. Ved karate opstår det typisk ved et slag eller spark mod maven/brystet.

Ribben er knoglestrukturer i brystkassen, der beskytter organer som lunger og hjerte. Ribbenene er forbundet til rygsøjlen på bagsiden og brystbenet foran gennem brusk. Et brækket ribben er en pause eller revne i knoglevævet.

Årsager til brækkede ribben kan variere, men i forhold til karate kan det forekomme under slag, spark eller stød mod brystet. Bruddet kan opstå som følge af direkte slag mod ribbenet, hvor kraften er stor nok til at overstige knoglens modstandskraft.

Et brækket ribben, er det man kalder en akut skade, og man skal derfor i denne helingsprocess både bruge "peace" og "love".

De første par dage skal skaden have "peace".

P for protection

Aflast eller begræns bevægelse de første 1-3 dage.

Formålet er at reducere blodtab og forhindre yderligere skade af delvist overrevne strukturer. Det er vigtigt, at undgå hvile for længe, for at begrænse unødvendigt tab af styrke og kapacitet.


E for elevate

Løft den skadede kropsdel (ribben) over hjertehøjde. Dette gøres for, at tyngdekraften kan hjælpe til, at blod og andet væske løber hurtigere væk fra skaden. 


A for avoid anti-inflamatory drugs

Før har smertestillende medicin været anbefalet for at dæmpe smerter og mindske hævelse, dog har man for nyligt opdaget en del bivirkninger af disse præparater, derfor råder man nu til at undgå dem. Bivirkninger kan være forværring af helingsprocessen. Man råder heller ikke folk til at anvende is, dette skyldes, at is også kan forstyrre helingsprocessen.


C for compression

Kompression kan mindske hævelsen i og omkring skaden. Det kan også lindre smerterne.


E for education

Trænere og terapeuter skal uddanne atleten i, at en aktiv tilgang til rehabiliteringen er forbundet med et bedre og hurtigere forløb. 


Og derefter kan man gå til "love", som står yderligere beskrevet ovenfor.


Når et ribben brækker, kan det resultere i smerte, hævelse og svært ved at trække vejret. Brud på ribben kan være farligt, da det kan påvirke lungerne, og i alvorlige tilfælde kan det medføre punkteret lunge eller skade på andre strukture i brystkassen.

Behandling af brækkede ribben inkluderer ofte smertelindring, stabilisering af brystkassen, hvile og i nogle tilfælde fysioterapi for at hjælpe med helingsprocessen og genvinde styrken i brystmusklerne.