Personlighedstyper

Oplægget

Der findes 4 forskellige personlighedtyper, som vil blive præsenteret nedenfor. De forskellige personlighedstyper fortæller hvordan du i forskellige situationer vil reagere.

Disse personlighedstyper bruges i mange sammenhænge, eksempelvis på landshold i håndbold, til at finde ud af hvem der blandt andet skal tage det sidste straffekast og hvem der IKKE skal.

Ektrovert

Ekstroverte mennesker elsker at være sociale og taler meget, når de taler er det ikke altid gennemtænkt, da de ofte tænker mens de taler. Ekstroverte har ofte meget aktivt kropssprog når de taler. De elsker at være i fokus, og at blive set og hørt af verdenen.

De henter energi ved at være sammen med andre mennesker.

Introvert

Introverte mennesker er mere private end sociale, de er derfor mere stille. Der foregår ofte meget i deres hoved, da de, i modsætning til ekstroverte mennesker, altid gennemtænker det de vil sige, før de siger det. De har ofte et mere lukket kropssprog.

De henter energi ved at være alene.

Jeg er...

Jeg er mere introvert end ekstrovert. Jeg elsker at være alene, med min musik i ørerne og kunne slappe helt af alene.

Jeg tænker næsten altid det igennem jeg skal til at sige, før jeg siger det og jeg har et lukket kropssprog.

Dette er dog ofte kun, når jeg er sammen med folk jeg ikke kender særlig godt, for i det jeg er sammen med mine venner, er jeg meget ekstrovert og elsker at tale. Jeg elsker at være social og spille spil, og jeg har ikke noget imod at blive "pinliggjort", hvis det er i min vennekreds.

Jeg taler ofte uden at tænke.....når jeg er sammen med mine venner. 

Blå personlighedstype

Den blå "spiller" går meget op i de følgende punkter:


Den blå "spiller" kan være udfordret, når det kommer til at være selviske, de er af natur meget uselviske. De kan nogle gange, inden for sport, "glemme" at skulle vinde, da de fokusere mere på at alle har det godt på eksempelvis banen.

Den blå er ikke en personlighedstype man ville sætte på banen til at tage det sidste straffekast, da de ikke vil kunne fokusere på at det er dem der står med den sidste mulighed for sejr. De vil hellere give chancen til en anden.

Grøn personlighedstype

Den grønne "spiller" går meget op i de følgende punkter:


Den grønne "spiller" kan være udfordret, når det kommer til at følge en lige "rute", de har ofte mange gode ideer, og elsker at dele dem med andre. De har svært ved at holde sig til en enkelt ting, da der altid skal ske noget nyt for dem.

Den grønne er heller ikke en personlighedstype man ville sætte på banen til at tage det sidste straffekast, da de vil fokusere mere på at opfinde et nyt "sejt" skud, fremfor at gå med det sikre.

Rød personlighedstype

Den røde "spiller" går meget op i de følgende punkter:


Den røde "spiller" kan være udfordret, når det kommer til at koncentrere sig. De har ofte svært ved koncentration, hvis der ikke er noget på højkant, det betyder dog også, at hvis den røde personlighedstype spiller en vigtig kamp eller kan vinde en præmie, har de lettere ved at koncentrere sig.

Den røde er en personlighedstype man ville sætte på banen til det sidste straffeskud. De ved at der er meget på spil, og kan derfor koncentere sig. De elsker konkurrencer og belønninger, og dette er derfor en oplagt mulighed for dem til at vise deres "værd".

Grå personlighedstype

Den grå "spiller" går meget op i de følgende punkter:


Den grå "spiller" kan være udfordret, når det kommer til at udvikle sig. De vælger ofte det sikre, og prøver sjældent nye ting. De mangler fleksibilitet under pres og er meget systematiske.

Den grå er også en personlighedtype man ville sætte på banen til sidste straffeskud. De vil vælge det sikre skud, som de ved altid virker, og vil derfor med højst sandsynlighed score. 


Min personlighedstype

Min personlighedstype

Ud fra personlighedstesten, som du ser til venstre, var mit resultatet, at min primære personlighedstype grå. Jeg mener selv dette er korrekt, her er hvorfor:

Jeg værdsætter, at være i styringen i de ting jeg foretager mig. For mig er punktlighed og disciplin afgørende i enhver persons liv. Jeg hader folk der ikke kan overholde aftaler og kommer for sent til møder eller ligende, da jeg mener, at der ligger med respekt i at komme til tiden.

Jeg giver mig 100%, og lidt til, i alt jeg foretager mig. Uanset om det er i forhold til sport, og jeg skal presse mig selv så langt som muligt, eller om det er i forhold til skole, hvor jeg går ned til den mindste detalje. Jeg gør alt til min fuldeste kapacitet.

Det er en styrke i min sport at være god til at tage styringen. Da karate ikke er en holdsport, skal jeg være god til selv, især i kampe, at tage styringen. Der er ikke nogen der kan "redde" mig, hvis jeg er "på røven" i en kamp. Her er situationen helt op til mig selv.

Det er også en styrke i karate, at jeg altid vil gøre mit bedste, fordi, lige meget hvor meget det ser ud til at "hele" verdenen er imod mig, bliver jeg ved. Hvis min modstander fører, giver jeg ikke op, jeg bliver ved med at kæmpe til det sidste sekund.


Min sekundære personlighedstype er ud fra testens resultat rød. Dette mener jeg er korrekt da:

Jeg er meget direkte i det jeg siger, og der er sjældent skjulte dagsordner. Jeg siger det jeg mener, og står ved det, selvom folk er imod mig.

Jeg elsker, at se mine egne resultater, og hvordan jeg igennem tiden udvikler mig, både sportsligt og personlighedsmæssigt. Der skal dog helst også være en belønning for mine resultater, ellers kører jeg hurtigt tør for motivation.

 Jeg er meget effektiv, og når jeg får en opgave, går jeg hurtigt igang med den.

Jeg sætter høje mål for mig selv, og vil helst gerne se at jeg når dem. 

Jeg er meget selvbevidst, og ved hvad jeg selv skal arbejde på.


Det er en styrke i karate, at turde sætte høje mål for sig selv, da der ofte vil være en belønning for det, enten i form af en medalje, eller i det mindste respekt fra andre mennesker. Det er også en fordel at være effektiv, hvis jeg får en opgave til træning, er jeg hurtigt igang med den. En af de vigtigste styrker jeg har, er dog det, at jeg er selvbevidst. Jeg tør sætte høje mål, men det er kun fordi jeg ved hvordan jeg når målet, fordi jeg er god til at se indad, og vide hvad der skal gøres bedre for at nå målet.

Samarbejde

Jeg ved selv, at jeg har meget svært ved at samarbejde med andre, og at andre ofte har svært ved at samarbejde med mig.

Jeg hader faktisk samarbejde. Igennem det meste af min folkeskoletid, har fokus været på samarbejde, og det synes jeg er forfærdeligt.

Jeg har mest svært ved at samarbejde med de typer der "ikke gør hvad jeg siger", hvis jeg/man uddelegere opgaver, og de enten ikke får det lavet, eller bare ikke "laver det godt nok" (i min smag).

Det vil sige at jeg har sværest ved at samarbejde med farverne blå og grøn. Dette ses også på min egen personlighedstest, hvor disse to farver, er dem jeg scorede lavest på. På blå havde jeg faktisk minus.


Man ville tro, at det betyder jeg har nemmest ved at samarbejde med farverne rød og grå, men jeg oplever tit, at jeg har lige så svært med dem. Dette er fordi, jeg har svært ved hvis andre også vil tage styringen, og jeg ikke selv kan beslutte hvordan jeg/vi gør.

Jeg er alt i alt bedst til at arbejde alene, men kan godt indgå i samarbejde, hvis vi løser tingene på min måde, jeg kan uddelegere opgaver, og jeg kan stole på at de andre får løst disse opgaver til tiden.


Jeg ser meget op til de typer der er gode til samarbejde, og ville ønske jeg selv var en af dem, dog har jeg igennem tiden måtte se i øjenene, at jeg ikke er god til det.

Peter Plys - og vennerne

Man kan sammenligne både personlighedstyperne og introvert/ekstrovert med Peter Plys og vennerne. Hver af væsenerne repræsentere hver af personlighedstyperne.

Tigerdyret er meget åben, ekstrovert og har meget selvtillid. Tigerdyret er derfor ekstrovert.


Grisling er meget bekymret og frygter det meste. Dog er han også venlig, loyal og er der altid for andre, uden at forvente noget til gengæld. Grisling er derfor introvert.


Æsel er altid ked af det og pessimistisk, han er meget dyster og deprimeret. Æsel er derfor introvert.


Peter Plys er meget omsorgsfuld, og har det bedst, når han ved at vennegruppen har det godt. Peter Plys er derfor ekstrovert.